19 November 2008

Melaka Bandaraya Warisan Dunia -Malaysiakini

AYER KEROH, 18 Nov - Melaka Bersejarah terus menjadi `syurga' kepada para pelancong daripada dalam dan luar negara, lebih-lebih lagi selepas negeri bersejarah ini diiktiraf sebagai Bandaraya Warisan Dunia (BWD) oleh UNESCO, Julai lalu. Kedudukan Melaka sebagai BWD terus meletakkan negeri ini di peta warisan dunia kerana nama Melaka sudah gah sejak dari dahulu lagi. Sejak dari zaman penjajah lagi. Kepopulariti Melaka dapat dilihat menerusi penambahan bilangan pelancong yang semakin mendadak di negeri ini. Bagi para pelancong, Melaka Bandaraya Warisan Dunia bukan sahaja mampu menawarkan lokasi-lokasi menarik untuk dilawati, malah kemudahan yang sedia ada di negeri ini, termasuk daripada aspek penginapan serta makanan, banyak menambat hati mereka. Selain daripada itu, budaya serta sikap ramah tamah rakyat negeri ini yang terdiri daripada pelbagai etnik seperti Melayu, China, India, Chetti, Baba & Nyonya, Portugis, membuatkan pelancong teruja untuk terus menjadikan Melaka destinasi pelancongan mereka. Berdasarkan perangkaan yang dikeluarkan Bahagian Promosi Pelancongan (BPP) negeri, jumlah kedatangan pelancong mencatat seramai 4,619,625 orang menjelang akhir Ogos 2008 dan dari jumlah itu, seramai 3,726,715 orang merupakan pelancong domestik manakala seramai 892,910 orang merupakan pelancong asing. Sepanjang bulan Ogos 2008 sahaja, Melaka mencatat seramai 904,748 orang pelancong, di mana, 717,000 darinya adalah pelancong domestik dan 187,748 merupakan pelancong asing. Peningkatan jumlah pelancong pada Ogos tahun ini didorong oleh pengiktirafan Melaka sebagai Bandaraya Warisan Dunia (BWD) oleh UNESCO pada 7 Julai 2008. Lima buah negara pasaran pelancong asing terbesar ke Melaka ialah Singapura seramai 14,839 orang, China seramai 13,591 orang, Indonesia seramai 7,549 orang, Arab Saudi seramai 6,905 orang dan Hong Kong seramai 5,518 orang. Pelancong dari Arab Saudi meningkat kepada 6,905 orang pada Ogos 2008 berbanding 493 orang pada Ogos tahun 2007. Manakala pelancong Iran pula turut menunjukkan peningkatan kepada 654 orang pada Ogos 2008 berbanding tujuh orang pada Ogos tahun 2007. sumber : Melaka Hari ini

18 November 2008

BKSAM lancar Islamic Circle-Malaysiakini

13 November-Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) telah melancarkan Islamic Circle (IC) peringkat BKASM. Program di bawah Lajnah Dakwah dan Tarbiah itu telah dirasmikan oleh anggota Badan Pengurus PMRAM, Ustaz Muhammad Abdul Malik Abdul Karim yang juga Ketua Badan Penerangan dan Penerbitan PMRAM di Dewan Darul Ehsan, Rumah Selangor. Majlis dimulakan dengan bacaan ayat-ayat subi Al-Quran oleh Ustaz Khairullah diikuti ucapan alu-aluan oleh Yang Dipertua BKASM, Ustaz Abdul Aziz Akhimullah Roslan seterusnya ucapan perasmian.Dalam ucapan perasmiannya, Ustaz Abdul Malik yang juga Badan Pengurus angkat bagi Selangor mengingatkan kepentingan usrah yang seharusnya diambil berat oleh semua. Ujar beliau, selain untuk berkenal-kenalan, matlamat usrah adalah lebih besar dari mengadakan perhimpunan atau ceramah. "Matlamat untuk mengenali, memahami dan akhirnya bantu membantu sepertimana yang kita tahu rukun usrah (taaruf, tafahum dan takaful) itu akan lebih dapat direalisasikan dalam kelompok atau pertemuan yang kecil seperti usrah," jelas beliau lagi. Beliau turut kecewa dengan sikap sesetengah pihak yang mengkritik manhaj usrah yang disusun oleh PMRAM. "Kita akui PMRAM ada kelemahan yang kita baiki dari semasa ke semasa. Sebab itu baru-baru ini kita baru selesai mengadakan Simposium Nuqaba'. Tujuannya ialah bagi meningkatkan mutu usrah dan naqib kita," ujar beliau. Tambah beliau, bagi mereka yang tidak berpuas hati dnegan manhaj yang disusun, seharusnya bersikap lebih telus sama ada berbincang dan memberikan cadangan dan pandangan yang lebih baik kepada pihak PMRAM. Turut hadir pada majlis tersebut ialah Pegawai Pembantu Kewangan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), En.Daud Jamil, Yang Dipertua BKASM. Ustaz Abdul Aziz Akhimullah Roslan dan Ketua Jabatan Nuqaba' BKASM, Ustaz Norhan Hamsi. Majlis berakhir dengan pelancaran kumpulan usrah ikhwah dan akhawat serta pembahagian fail usrah kepada fasilitator kumpulan sebagai gimik pelancaran yang disampaikan oleh En.Daud Jamil.

PRISMA KELUARAN KELIMA DAH TERBIT-Malaysiakini

Badan Penerangan dan Penerbitan (BPP) PMRAM menerbitkan risalah PRISMA bagi bilangan kelima untuk sesi ini dengan memuatkan beberapa berita ringkas yang berkaitan aktiviti PMRAM. Anggota Badan Pengurus PMRAM, Ustaz Muhammad Abdul Malik Abdul Karim berkata, pihaknya tetap mengeluarkan risalah untuk sebaran umum walaupun web rasmi PMRAM telah beroperasi. "PMRAM tidak boleh bergantung kepada web semata-mata kerana dengan penyebaran risalah, kesannya lebih dirasai terutama bagi mereka yang sukar melayari web PMRAM, dengan penyebaran risalah ini sedikit sebanyak akan memberi maklumat kepada ahli," ujar beliau. Menurut beliau, dengan cetakan antara 400 hingga 500 naskhah pada setiap keluaran, pihaknya tidak mampu menyampaikannya kepada semua ahli PMRAM yang mencapai angka ribuan kini. "Walau bagaimanapun pihaknya cuba mengedarkan dengan jumlah yang terhad kepada seluruh BKAN dan DPM. "Jadi kita amat mengaharpkan agar ahli dapat menghargai setiap helaian PRISMA yang dikeluarkan kerana ia adalah antara sebaran PMRAM," ulas beliau lagi. PRISMA diterbitkan oleh Unit PRISMA yang diletakkan di bawah Urusetia Penerangan Umum (UPU) di bawah Badan Penerangan dan Penerbitan PMRAM dan diedarkan secara percuma. Unit lain yang berada di bawah BPP ialah WARTA (majalah berkala), Unit Web, PMRAM Multimedia Centre (PMC) dan Kem Latihan Penulis (KELAP) selain Urusetia Penerangan Umum (UPU).

PMRAM INGATKAN MAHASISWA JAGA KESELAMATAN DIRI -MALAYSIAKINI

Presiden PMRAM, Ustaz Khairul Anuar Ismail mengingatkan kepada sekalian mahasiswa dan mahasiswi supaya mengambil berat faktor keselamatan di Mesir kerana ia membabitkan pihak keselamatan. Tanpa merujuk mana-mana insiden, dalam kenyataan terbarunya itu, beliau mengingatkan visa dan pasport adalah perkara utama yang perlu diambil perhatian sewaktu berada di Mesir bahkan di mana-mana negara. Tarikh tamat visa (iqamah) dan pasport perlu diambil perhatian yang serius. Perkara lain yang harus diberi perhatian juga ialah hubungan dengan warga Arab yang lebih perlu berhati-hati. "Sesetengah kita gemar belajar dan mengaji dengan guru-guru warga Arab atau menghadiri kelas pengajian mereka tanpa pengetahuan PMRAM, yang kita tidak ketahui status guru tersebut di sisi pihak keselamatan Mesir, ia amat membahayakan," ujar beliau. Oleh itu, pihak PMRAM menasihati agar para mahasiswa dan mahasiswi tidak menghadiri majlis pengajian atau program yang melibatkan warga Arab khasnya selain anjuran PMRAM. "Ini kerana majlis di bawah anjuran PMRAM, pihak PMRAM terlebih dahulu akan memaklumkan nama pengisi kepada pihak keselamatan Mesir dan sebarang program PMRAM adalah dalam makluman pihak polis," jelas beliau lagi. Untuk makluman, Mesir adalah negara yang masih diperintah di bawah undang-undang tentera dan pihak keselamatan boleh menahan sesiapa jua yang disyakinya dengan apa jua jenis kesalahan yang boleh disabitkan. Antara kesalahan yang dikategorikan "amat berat" ialah melibatkan diri dalam aktiviti menentang kerajaan atau gerakan-gerakan politik yang anti-kerajaan.
Justeru, pihak PMRAM mengharapkan agar mahasiswa dan mahasiswi Malaysia tidak melibatkan diri langsung dalam kegiatan tersebut kerana niat dan tujuan utama kita ke Mesir ialah untuk menuntut ilmu.