22 Oktober 2008

Peringatan buat TEKNO DAIE -Malaysiakini

Mungkin dalam kesibukan kita menyajikan bahan dakwah kepada mad'u(orang yang kita nak dakwah) kita di alam siber ini. Jangan kita lupa bahawa para duat(pendakwah) juga akan diuji oleh Allah swt. dalam pelbagai dimensi. Samada dari ujian dalaman mahupun luaran. Dalaman melibatkan persoalan sejauhmana rasa berTUHAN kita wujudkan dalam diri.Dakwah di dunia tanpa batasan. Tapi kadang-kadang ada yang tersesat didunia siber yang penuh dengan lumpur dosa. Akhirnya perjuangan terhijab daripada nusrah/pertolongan Allah swt. Bak kata pepatah yang didukung tercicir dan yang dicari tak dapat. Ini bukan sahaja tidak dapat bahkan dapat kemurkaan Allah swt. Bagaimanakah mungkin pertolongan Allah boleh turun jika keadaan ini berlaku? Ketika orang tiada pantau kita dalam melayari internet. Semuanya boleh berlaku. Pengaruh syaitan dan nafsu jangan dipandang remeh oleh para pendakwah siber sekalian. Kerana suntikan syaitan dan desakan nafsu mampu mengegarkan iman walau setinggi gunung. Bukti telah banyak Allah tunjukkan kepada kita. Mungkin disebabkan kita merasakan terlalu banyak menasihati orang menyebabkan kita sudah memandang ringan dosa kita sendiri. Dosa-dosa kecil kita anggap kecil. Boleh sahaja dihapuskan dengan amal kubra yang kita buat. Tapi kita lupa adakah kita yakin amalan kita itu sudah diterima atau tidak oleh Allah swt. Semuanya masih belum pasti. Tapi kita alpa, lupa, ego dan sombong dengan pengaruh syaitan. Merasakan kita sudah berjaya mengatasi pengaruh syaitan dan nafsu. Sedangkan orang mukmin itu mesti merasakan rasa berdosa sepanjang masa dan takut akan masa hadapan yang belum pasti. Tiada siapa dapat berikan jaminan. Kerana Rasulullah saw telah lama pergi meninggalkan kita. Akhirnya, sebagai para duat siber sekalian. Ingatlah dan awasi diri bahawa cctv akhirat telah diwujudkan sejak kita baligh lagi. Tak perlu kawalan manusia dan software kalau kita betul-betul menghayati cctv akhirat.Semoga Allah sentiasa memberikan hidayah,pertolongan dan lindungi kepada kita daripada fitnah ini kerana tiada jaminan untuk kita melainkan kita sendiri yang berusaha mewujudkan perasaan muraqobah(Allah sentiasa observe kita) dalam diri. Takutlah kamu wahai manusia akan slide show akhirat yang akan menayangkan segala tingkah laku mu samada buruk atau baik.Sanggupkah muka mu itu menanggung malu yang teramat sangat nanti. Renungkanlah

Kurangkan Ejekan -Malaysiakini

RAMAI orang minta orang lain berubah. Anak-anak mesti berubah. Remaja sering ditanya kenapa berdegil tidak mahu berubah-ubah? Malah, ada juga orang bertanya kenapa ekonomi tidak berubah, politik pun macam dulu tidak berubah-ubah. Pendek kata, semua kena berubah. Sebenarnya rahsia perubahan bermula dengan mengubah diri sendiri. Jika mahu ubah keluarga, ubahlah diri dulu. Jika diri berubah barulah keluarga terubah, masyarakat berubah, malah hendak ubah negara pun ubahlah diri sendiri. Jika hendak ubah orang lain tetapi kita tidak ubah diri kita, orang akan ketawakan kita. Maksudnya asyik memikirkan kesalahan orang, keburukan orang, kelalaian orang tetapi lupa untuk membetulkan diri. Kita berani membuka keaiban orang, membincangkan keburukan orang tetapi jarang berani melihat keaiban diri sendiri. Tidak ramai orang berani mengakui kelemahan diri. Amat sedikit orang berterima kasih apabila ditegur dan dinasihati, sedangkan agama Islam didasari dengan saling nasihat menasihati. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Sesungguhnya agama Islam itu nasihat.” Kita perlukan remaja dan pemuda yang hebat untuk mewarisi negara dalam menghadapi cabaran global yang kompleks. Remaja yang berjiwa besar ialah remaja yang boleh menerima dan berkongsi kekuatan dengan orang tua berpengalaman. Orang tua yang hebat juga ialah mereka yang memahami dan menghormati perasaan remaja. Pendek kata, mereka yang berjiwa besar menjadi ejen pengubah dan perubahan datang daripada diri sendiri. Inilah calon orang-orang besar. Kegigihan mengubah diri sendiri membuatkan orang lain melihat dan merasakannya, malah memberi pengaruh pada orang di sekitarnya. Dia menjadi dorongan serta simpati juga untuk berubah. Kita tidak boleh menguasai hati orang untuk berubah dan orang pun susah untuk menguasai diri kita. Paling penting kita menggunakan kekuatan yang ada untuk dimanfaatkan orang yang rapat dengan kita. Mula-mula ubah diri kita, isteri kita, anak-anak kita. Jika semua bertindak proaktif begini tersebarlah perubahan itu. Ramai orang berkata “susahnya hendak ubah remaja” , “isteri degillah” , “pekerja keras kepalalah.” Jawapan sebenarnya ada di dalam diri kita, asalkan jangan terlebih dahulu menyalahkan orang lain. Memang mereka pun ada salah, tetapi kita pun ada silap juga. Mungkin cara penyampaian yang tidak kena. Kekuatan mengajak memang disuruh tetapi jangan lupa kekuatan 'memberi contoh' amat penting. Rasulullah s.a.w. diutus untuk mengajak dan memberikan contoh baik. Kita pula banyak mengajak tetapi kurang memberi contoh yang baik.

Ikhtilat Ikhwah dan Akhawat ???-Malaysiakini

Ikhtilat merupakan suatu bentuk pergaulan secara bebas yang melibatkan lelaki dan perempuan yang ajnabi. Ia merupakan suatu bentuk pergaulan yang ditegah oleh Islam. Sesungguhnya mengambil mudah persoalan ikhtilat boleh membuka ruang maksiat yang berleluasa dalam masyarakat tanpa kita sedari.
Tambahan kemajuan era teknologi sekarang, ikhtilat bukan sahaja melibatkan perjumpaan antara lelaki dan perempuan yang ajnabi malah dengan kemudahan yang ada seperti Yahoo Messenger, SMS, e-mail, dan Friendster. Jarak yang jauh didekatkan, masa yang berbeza tidak menjadi masalah begitu juga dengan kos perhubungan. Budaya ini terus menjadi darah daging masyarakat kita terutama remaja-remaja.
Kadang kala perhubungan dimulakan atas dasar kerja tetapi akhirnya melarat kepada perkongsian peribadi bukan perkongsian kepakaran. Maka tenggelamlah konsep 'kerja adalah kerja, peribadi adalah peribadi'. Kononnya hendak memahami dan mewujudkan keserasian dalam bekerja. Seolah-olah kita mencari keredhaan manusia dalam kemurkaan Allah. Apabila wujud golongan yang menegah dan menunjukkan kaedah muamalat yang selari dengan syariat Islam maka timbullah konsep SYADID.
Sememangnya Islam itu mudah dan tidak membebankan tapi tidak bermakna kita layak untuk mempermudah-mudahkan syariat Islam. Adakah salah seorang nisa' dan rijal menjaga maruah dan pergaulannya. Bercakap, berurusan, berjumpa dan berbincang atas keperluan? Adakah salah bagi seorang nisa' terutamanya menegaskan suaranya dan menjaga pandangan demi menjaga maruah dirinya.
Dalam Al-Quran ada menyebut: "Katakanlah kepada lelaki-lelaki dari orang-orang beriman supaya menahan pandangan mereka serta menjaga kehormatan mereka dan katakanlah kepada perempuan-perempuan dari orang-orang yang beriman supaya menahan penglihatan mereka serta menjaga kehormatan mereka." (An-Nur:31)
Apabila rijal dan nisa' berjumpa tidak kira atas apa jua keperluan dan keadaan perlulah berteman bertepatan dengan sabda Rasulullah SAW: "Tiada akan menyendiri seorang lelaki dan seorang perempuan itu melainkan syaitan akan menjadi orang yang ketiga." Ada yang menimbulkan alasan malas menyusahkan rakan untuk menemankan kita. Malas nak tunggu rakan. Malas itu malas ini. Besar sangatkah malas kita berbanding arahan Allah dalam Al-Quran?
Tegarkah kita melawan syariatNya. Syariat Islam turut menyarankan kepada kita untuk menundukkan pandangan. Bukan sahaja haram melihat aurat bukan muhrim malahan bahagian-bahagian bukan aurat turut dilarang. Sabda Rasulullah SAW: "Wahai Ali janganlah pandangan (yang kedua) menuruti pandangan (yang pertama) kerana sesungguhnya pandangan pertama itu adalah bagimu sedang yang kedua tidak (berdosa)." Kalau dah bergaul dan bercampur bebas masakan kita mampu menahan dan menjaga pandangan. Usah menegakkan benang yang sememangnya basah. Ana bukanlah nak menghukum tanpa memberikan jalan penyelesaian. Jom kita berkongsi tip-tip berurusan dengan bukan muhrim:
1. Elakkan berhubungan dengan lelaki. Kalau ada peluang untuk minta bantuan dari nisa' (bagi nisa') dan rijal (bagi rijal), mintalah tolong mereka. Lainlah benda-benda di luar kudrat kita contohnya apabila nisa' minta bantuan rijal soal baiki latop, kereta dan perkara-perkara yang tak mampu dilakukan nisa'. Silalah mempergunakan kemahiran dan kepakaran yang ada. Begitu jugalah sebaliknya bagi rijal.
2. Andai terpaksa berhubung dengan bukan muhrim gunakanlah perantaraan berbentuk tulisan seperti sms, nota kecil dan sebagainya. Ringkaskan dan padatkan ayat-ayat. Tak perlulah meletakkan ikon senyum yang sememangnya comel. Tak perlu disertakan dengan gelak ketawa seperti huhu, haha, hihi, hikhik. Seolah –olah kanak-kanak tadika mengajar mengeja.
Apatah lagi benda-benda lain yang kurang berfaedah. Andai terdesak sangat untuk bercakap melalui telefon, jagalah suara anda terutama nisa' selari dengan tuntutan Al-Quran: "Wahai isteri2 nabi, kamu bukanlah seperti perempuan-perempuan lain jika kamu bertaqwa. Maka janganlah lemah lembutkan suara dalam berbicara, sehingga bangkit nafsu org yang ada penyakit dlm hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yg baik." Takkanlah nak tunggu Allah menempelak kita dengan balaNya?
3. Tundukkan hati. Sepatutnya apabila kita berurusan dengan bukan muhrim kita perlu risaukan kemurkaanNya. Banyak-banyaklah berdoa semoga urusan dipermudahkan dan bebas daripada fitnah. Minta dariNya supaya dipelihara daripada panahan syaitan.
4. Tundukan pandangan. Jangan tertipu dgn matapelajaran kaedah berkomunikasi yang kita belajar "make eye contact with the person you're talking to". Melainkan dengan kaum sejenis. Teramatlah disarankan demi membina ukhwah yang kukuh. Berwaspada dengan konsep "dari mata turun ke hati". Tak bermakna tundukan pandangan sehingga jalan terlanggar tiang.
5. Mempercepatkan urusan. Apabila ada urusan, segerakanlah kerja. Tak perlulah sampai hendak berkongsi hal peribadi, luahan hati, gelak ketawa dan sebagainya yang tidak penting. Berbincanglah di tempat yang sesuai dan segerakan urusan.

pendaftaran ahli Forum BKKIMM.com

assalamualaikum ... salam perjuangan
kepada mana-mana bekas ahli bkkimm tak kiralah dari awal penubuhan pada tahun 1976 hingga sekarang yang berada dimana sahaja , anda dipelawa untuk meneriahkan lagi FORUM BKKIMM.COM
hanya klik dan isi maklumat pada url ini :
Jom Meriahkan kembali BKKIMM

MKKK sambut ulang tahun - Malaysiakini

Pejabat Pegawai Kebajikan Anak Kedah Mesir (PKPK) dan Majlis Kebajikan Keluarga Kedah (MKKK) menganjurkan Majlis Ulang Tahun Penubuhan MKKK kali ke-40. Majlis yang gilang gemilang ini dihadiri oleh ahli MKKK dan tetamu undangan yang juga merupakan ahli MKKK satu ketika dahulu. Majlis berlangsung sejerus selesai solat isyak. Majlis ini juga merupakan Majlis Ramah Mesra Anak Kedah Mesir bersama Tuan Syeikh Ismi Anuar bin Abdul Halim dan Syeikh Al-Fadhil Ustaz Ismail Khamis. Kedua-dua tokoh ini adalah khirijil azhar dan tokoh yang disegani di kalangan masyarakat negeri Kedah khususnya. Majlis yang dipengerusikan oleh Ustaz Hadzle bin Johari ini bermula dengan ucapan aluan dari Syeikh Zakaria bin Othman, Pegawai Kebajikan Anak Kedah Mesir dan seterusnya hadirin dan hadirat mendengar ucapan dari kedua- dua tetamu undangan. Ucapan yang pertama disampaikan oleh Tuan Syeikh Ismi Anuar bin Abdul Halim, Ketua Pendaftar Sekolah-sekolah Agama, Majlis Islam Negeri Kedah. Tuan Syeikh memberi kata-kata semangat buat anak Kedah Mesir dalam mengharungi kehidupan kemahasiswaan di Bumi Anbiyak ini. Beliau menekankan agar Anak Kedah di sini belajar dengan konsep tafaqquh bukan ta’allum. Tafaqquh dengan ertikata yang lebih mendalam dalam menuntut ilmu dan bermatlamatkan menguasai bidang yang dipelajari. Beliau juga mengajak supaya mahasiswa berazam menjadi professional. Agamawan yang professional. Selain itu, Tuan Syeikh berpesan kepada semua ahli MKKK agar menjaga MKKK yang sekian lama terbina atas dasar kebajikan dan saling tolong menolong untuk sampai kepada titik kejayaan. Ucapan yang kedua disampaikan oleh Syeikh Al-Fadhil Ustaz Ismail bin Khamis yang juga merupakan mantan Yang Dipertua MKKK tahun 1977, Bekas Tenaga Pengajar Maktab Mahmud dan juga Bekas Wakil Rakyat Adun Anak Bukit. Al-Fadhil Ustaz menceritakan kisah penubuhan MKKK pada tahun 1968 yang ketika itu anak Kedah di Mesir seramai hampir 100 orang. Penubuhan ini amatlah bersejarah bagi anak-anak Kedah yang melanjutkan pelajaran di Ardhil Kinanah ini. Beliau juga mengisahkan perjalanan beliau ketika menuntut di Bumi Mesir ini. Katanya dalam ucapan “MKKK ditubuhkan atas dasar untuk menyatu padukan semua anak Kedah”. Beliau juga dengan harapan kepada kepimpinan MKKK kini agar meneruskan perjuangan anak-anak Kedah dengan berobjektifkan perpaduan. Panjang lebar beliau mengisahkan sejarah penubuhan MKKK ketika itu, susah payah dihadapi bersama.Akhirnya Al-Fadhil Ustaz berpesan supaya anak Kedah menuntut ilmu dengan sebanyak yang mungkin dan menyeru agar belajar bersungguh-sungguh. Majlis diteruskan dengan penyerahan raptika cek sumbangan dan Majlis Agama Islam Negeri Kedah yang disampaikan oleh Tuan Syeikh Ismi Anuar kepada Syeikh Zakaria Otman mewakili anak-anak Kedah di Mesir. Seterusnya majlis berehat seketika sambil mendengar nyayian nasyid dari Ketua Badan Kebudayaan Kesenian dan Sukan MKKK. Sebagai Sambutan Ulang Tahun Penubuhan MKKK kali ke 40, ahli MKKK bersama-sama menyaksikan majlis potong kek secara bersama oleh Syeikh Al-Fadhil Ustaz Ismail bin Khamis, Tuan Syeikh Ismi Anuar bin Abdul Halim, Syeikh Zakaria Otman dan Ustaz Abu Bakar bin Razak, Yang Dipertua MKKK. Sebagai kenang-kenangan kepada tetamu undangan PKPK dan MKKK menyampai cenderamata dan 2 buah buku karangan dan terjemahan dari anak Kedah Mesir.Majlis diakhiri dengan bacaan doa oleh Ustaz Sahrizan Mohd Hazime, anggota Badan Pengurus Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM).

Nazrey Johani di Konsert Apresiasi Graduan

Artis jemputan, Nazrey Johani hari ini (21 Oktober) telah bersama-sama mahasiswa dan mahasiswi di kawasan Sabie' dalam program ramah mesra dan promosi Kamus Al-Miftah serta Konsert Apresiasi Graduan. Majlis berlangsung di dua tempat iaitu zon Sabie dan zon 'Asyir. Zon Sabie berlangsung di Rumah Perak jam 4 petang manakala di zon 'Asyir di Rumah Selangor jam 7 malam. Ia secara tidak langsung adalah sebagai sesi pertemuan beliau bersama mahasiswa sebelum persembahan beliau di konsert tanggal 22 Oktober ini. Majlis di Rumah Perak itu turut dihadiri oleh Yang Dipertua Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir (KPIPM), Ustaz Mohamad Mujahid Mohamed Fadzil. Majlis yang hampir sama juga berlangsung di Rumah Selangor dengan sambutan yang amat menggalakkan dari warga BKASM. Majlis bermula selepas solat Isyak itu dimulakan dengan ucapan alu-aluan Ketua Badan Penerangan dan Penerbitan PMRAM, Ustaz Muhammad Abdul Malik Abdul Karim yang juga pengarah Konsert Apresiasi Graduan. Kemudian diikuti ucapan alu-aluan Pegawai Pembantu Kewangan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Encik Daud Jamil diikuti Pengurus I Al-Azhar Media, Ustaz Khairi Zainudin. Dalam ucapan itu, beliau turut menceritakan hasrat serta keazaman beliau hingga mengambil masa beberapa tahun bagi menghasilkan Kamus Al-Miftah itu. Ucapan terakhir dari Nazrey Johani yang turut menyelitkan dengan beberapa rangkap lagu dengan suaranya yang merdu. Beliau turut mengiklankan laman web beliau yang boleh dilayari iaitu: www.sahabatnazrey.com.my atau www.nazreyjohani.com. Pihak PMRAM mengucapkan ribuan terima kasih dan penghargaan kepada En.Daud Jamil serta pihak Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) atas kesudiaan menyediakan tempat bagi promosi malam ini. Acara akhir bagi Nazrey Johani malam ini ialah mengadakan wawancara dengan stesen radio Qommunity.com di Hayyul 'Asyir yang dimiliki oleh individu mahasiswa dari negara Indonesia. Wawancara hampir sejam itu dapat didengari secara langsung melalui internet.

BADAN ANAK NEGERI TERAKHIR ADAKAN MAT

Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) adalah Badan Kebajikan Anak Negeri (BKAN) yang terakhir mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan (MAT) pada 19 Oktober lalu. Kesemua BKAN lain telah mengadakan MAT masing-masing sebelum ini dengan menyaksikan beberapa muka baru bagi kepimpinan di BKAN masing-masing bagi sesi 2008/2009. Paling menarik perhatian, ada BKAN yang menyaksikan pertandingan bagi jawatan Ahli Jawatankuasa Tertinggi (AJKT) seperti di Kedah dan ada yang menyaksikan pertandingan bagi jawatan Yang Dipertua seperti di Melaka. Namun, perjalanan mesyuarat tetap berjalan lancar walaupun terdapat usul dan perbahasan yang agak panas. Berikut disenaraikan nama Yang Dipertua BKAN bagi sesi 2008/2009: Perlis: Mohd Zainureen bin Mahamud (penggal kedua berturut-turut) Kedah: Abu Bakar bin Razak Wilayah Persekutuan : Mohamad Hisyam bin Zakaria Pulau Pinang: Mohamad Hanif bin Haron (penggal kedua berturut-turut) Kelantan: Mohd Nor Halif bin Mohd Nor Terengganu: Mohd Shafizi bin Ismail Pahang: Mohd Ridzuan bin Abd.Aziz Selangor: Abdul Aziz Akhimullah bin Roslan (penggal kedua berturut-turut) Perak: Muhammad Mujahid bin Mohamad Fadzil Johor: Firdauz bin Noh Melaka: Husni bin Ali Hasan (penggal kedua berturut-turut) Tahniah PMRAM ucapkan kepada mereka yang sanggup memikul amanah ini serta Selamat bertugas. Allah bersama kita.

Selamat Kembali berbakti BKASM - Malaysiakini

Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir (BKASM) buat julung kalinya mengadakan pemilihan kepimpinan di peringkat negeri selepas 4 tahun tidak berbuat demikian. Tahun ini merupakan tahun pertama sistem demokrasi mahasiswa dijalankan di dalam BKASM ataupun nama lamaya Badan Anak Selangor. BKASM sebelum ini terpaksa dibekukan setelah melihat mahasiswa Selangor ditekan dan diugut dengan pemotongan zakat sekiranya bersama-sama dengan BKASM. Hasil daripada mesyuarat Ahlijawatankuasa Tadbir BKASM (AJKT BKASM), BKASM terpaksa dibekukan dan anak-anak Selangor kemudiannya bernaung di bawah Badan Anak Selangor (BAS). Sistem pemilihan kepimpinan secara demokrasi sebenarnya telah lama dituntut oleh anak-anak Selangor di dalam BAS kerana kepimpinan itu sebelum ini mengamalkan sistem temuduga oleh Pegawai Hal Ehwal Pelajar (HEP) yang dijawat oleh Haji Idris Mastor selama 4 tahun. Berkat kesabaran mereka pada tahun ini BAS berbesar hati untuk bergabung dengan BKASM dan seterusnya kembali bernaung di bawah PMRAM dan berjaya untuk melaksanakan sistem demokrasi di dalam memlih kepimpinan BKASM untuk sesi akan datang. Pembukaan pemilihan calon telah dibuka selama 3 hari bermula daripada 10 sehingga 12 Oktober yang lepas dan seterusnya pada 14 Oktober pula dibuka Hari Bantahan untuk ahli BKASM membantah segala apa yang tidak tepat di dalam perjalanan pilhanraya BKASM. Suruhanjaya Pilihanraya BKASM (SPR BKASM) kali ini diketuai oleh Ustaz Ibrahim Abd Wahab dan kesemua calon menang tanpa bertanding. BKASM akan mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan (MAT) pada 19 Oktober ini di Dewan Darul Ehsan seawal jam 7 pagi.