28 Mac 2009

Nasib dua Najib yang berbeza -Malaysiakini

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengakui terharu dengan pengorbanan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang telah memberikan laluan mudah kepada beliau untuk mengambil alih pucuk kepimpinan parti dan kerajaan.
Presiden baru Umno yang akan mengambil alih jawatan Perdana Menteri tidak lama lagi itu berkata walaupun bukan mudah untuk pemimpin melepaskan jawatan yang disandang tetapi Abdullah bukan sahaja sanggup berbuat demikian malah melakukannya melalui proses peralihan kuasa yang amat tersusun, tertib dan harmoni.
“Saya tahu bukan senang untuk melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri, hendak melepaskan jawatan Ketua Bahagian pun susah...hendak lepaskan jawatan Ketua Cawangan pun susah, inikan pula jawatan tertinggi dalam parti dan kerajaan,” katanya dalam ucapan penerimaan jawatan sebagai Presiden Umno pada Persidangan Agung Umno 2008 di sini, hari ini.
Najib juga menyifatkan Abdullah telah membuat keputusan untuk berundur dengan cara yang begitu baik sekali di mana kedua-dua mereka telah beberapa kali mengadakan perundingan yang mengambil masa berjam-jam.
“Orang tidak tahu perkara ini, saya pun tak pernah cakap tentang perkara ini. Saya amat terharu kerana YAB Pak Lah buat proses itu (perundingan) sebagai sesuatu yang amat mesra dan penuh dengan perasaan kemanusiaan dan personal sifatnya sehingga Pak Lah, sebelum saya datang, berbincang dengan (Datin Seri) Jeanne Abdullah tentang apa yang saya suka makan dan biasanya itu yang akan dihidangkan,” katanya.
berbanding dengab Najib Aris,Hayat bekas pencuci kabin kapal terbang, Ahmad Najib Aris akan berakhir di- tali gantung apabila Mahkamah Persekutuan mengekalkan hukuman mati terhadapnya atas kesalahan membunuh penganalisis teknologi maklumat, Canny Ong Lay Kian, hampir enam tahun lalu.
Panel lima hakim diketuai oleh Hakim Besar Malaya, Datuk Arifin Zakaria memutuskan sebulat suara setelah menolak rayuan terakhir Ahmad Najib. Panel tersebut berpuas hati bahawa tidak syak lagi Ahmad Najib merupakan satu-satunya individu yang boleh dikaitkan dengan pembunuhan Canny Ong berdasarkan laporan kimia dan keterangan ikut keadaan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan. Hakim Arifin bersidang bersama Hakim-Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Nik Hashim Nik Ab.Rahman, Datuk Seri S. Augustine Paul, Datuk Hashim Yusoff dan Datuk Zulkefli Ahmad Makinudin. Ahmad Najib ketika ditemui pemberita sejurus keputusan itu diumumkan memberikan reaksi berikut: ''Saya sudah menjangka keputusan hari ini (rayuan akan ditolak). Saya menerimanya kerana ia takdir." Ibunya, Rapipah Ahmad yang hadir ditemani anak perempuannya, Suhana Aris hanya menggelengkan kepala sambil menyatakan: ''Tolonglah, saya tidak boleh cakap apa-apa sekarang." Ahmad Najib, 33, merayu terhadap sabitan dan hukuman gantung kerana membunuh Canny Ong, 29, serta penjara maksimum 20 tahun dan sebatan 10 kali kerana merogol mangsa yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam, Selangor pada 23 Februari 2005. Dia melakukan perbuatan itu antara pukul 1 dan 5 pagi, 14 Jun 2003 di Batu 7, Jalan Klang Lama, Petaling Jaya, Selangor. Hakim Zulkefli ketika membacakan penghakimannya menyatakan, kehadiran laporan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) tidak mampu disangkal kerana ia jelas mengaitkan perayu dengan kedua-dua tuduhan jenayah terhadapnya. Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Nordin Hassan sebelum ini berhujah, ujian DNA terhadap sepasang seluar jeans yang dipakai perayu mengandungi percikan darah mangsa cukup kuat bagi membuktikan dia bertanggungjawab membunuh Canny Ong. Menurut Hakim Zulkefli, mahkamah turut berpuas hati dengan bukti mengenai kehadiran sperma perayu dalam kemaluan mangsa yang disahkan melalui ujian DNA kerana ia secara terang-terangan membuktikan perayu bertanggungjawab merogol mangsa. Sehubungan itu, beliau berpuas hati bahawa Mahkamah Rayuan betul ketika menerima alasan penghakiman Mahkamah Tinggi sewaktu mensabitkan tuduhan terhadap Ahmad Najib.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan