25 Januari 2009

Apa Perasaan Anda ??

GAZA: Air mata yang tumpah di pipi seorang wanita tua menceritakan detik ngeri dilalui selepas menyaksikan 29 ahli keluarganya ditangkap tentera Israel dan dikurung di sebuah rumah sebelum diletup menggunakan sekurang-kurangnya 10 butir bom C4.Taktik pembunuhan kejam itu menyebabkan semua mangsa hancur berkecai menjadi serpihan kecil umpama pasir halus.Malah, tiga bayi yang tidak berdosa turut maut di dalam kejadian terbabit yang dianggap antara tragedi paling menyayat hati sepanjang serangan tentera Yahudi selama 22 hari.Waris keluarga berkenaan, Sabah Hamdi Samouni, 52, berkata dalam kejadian jam 3 pagi, 5 Januari lalu, keluarganya diserang terlebih dulu oleh gerombolan tentera Israel yang memasuki kampung itu menggunakan puluhan kereta kebal.
Kebanyakan mangsa yang ketika itu tidur di dalam sebuah rumah berhampiran kampung South Zaitun, Gaza, diseret keluar dari rumah oleh tentera Yahudi yang lengkap bersenjatakan rifel M16.“Yang saya tahu, semua ahli keluarga tiga generasi saya, termasuk bapa, Samouni Maamod, 80, diheret sebelum diikat dan dikurung di sebuah rumah penduduk yang terletak 200 meter dari tepi jalan raya.“Malah, tiga bayi turut dijadikan tawanan di dalam rumah berkenaan walaupun mereka terlalu kecil untuk memahami apa yang berlaku,” katanya sebak.Menurutnya, semua ahli keluarganya dikurung selama empat hari dalam keadaan kelaparan tanpa diberi setitis air minuman dan makanan.
“Tentera Israel kemudian memasang bom jangka C4 di sekeliling rumah itu sebelum meletupkannya. Saya yang berniat melawat anggota keluarga di situ hanya mampu melihat sisa tinggalan tulang dan cebisan daging keluarga saya yang berkecai sebaik tiba ke kawasan itu.“Malah, rumah keluarga kami turut dimusnahkan dengan roket dari jet pejuang F16 Israel. Mereka bukan askar dan hanyalah petani... apa dosa mereka dibunuh?” katanya sambil meratap penuh hiba.
Sementara itu, seorang lagi penduduk, Faris Hamdan Mahmud, 65, hanya mampu menggeleng kepala sambil melihat ke arah rumahnya yang sengaja diranapkan oleh tentera Yahudi.Menurutnya, tentera Israel sengaja bertindak kejam apabila merempuh rumahnya dengan kereta kebal dari bahagian belakang hingga ke depan berulang kali.“Saya sempat menyelamatkan cucu, Arafah, 7, sebelum bersembunyi di bawah pokok zaitun.
“Kereta kebal Zionis itu sengaja melenyek rumah saya berulang kali sebelum melakukan perkara sama terhadap masjid yang terletak berhampiran rumah saya,” katanya dalam keadaan masih kebingungan.Tinjauan mendapati lebih 100 rumah penduduk sengaja dibom, dirobohkan dengan kereta kebal serta dibedil dengan roket bagi memastikan kawasan seluas 50 ekar itu menjadi padang jarak padang terkukur.Malah, ladang ternakan ayam yang menjadi sumber makanan rakyat Palestin turut dimusnahkan, menyebabkan lebih 300,000 ayam mati begitu saja.
Ulasan Admin:
Perkara ini sudah biasa didengari dan berlaku kepada ummat islam Palestine. Bayangkan jika berlaku perkara ini dimalaysia dan melibatkan salah saorang daripada ahli keluarga kita ?? apa perasaan kita ??

Tiada ulasan:

Catat Ulasan